• BERTOLINI földművelő gépek
 • FELCO ágvágók, elektromos és<br>hagyományos metszőollók
 • FERRIS professzionális<br>fűnyíró traktorok
 • OLEO-MAC kiskerti gépek
 • SILKY kézi fűrészek és ágvágók
 • SNAPPER fűnyíró traktorok
1 2 3 4 5 6
 
BERTOLINI földművelő gépek CARLTON láncvezetők, láncok, reszelők EFCO kiskerti gépek FELCO metszőollók, ágvágók, elektromos metszőollók FERRIS professzionális fűnyíró traktorok OLEO-MAC kiskerti gépek hatalmas választéka SILKY kézi fűrészek és ágvágók SNAPPER fűnyíró traktorok TECOMEC láncfűrész, bozótvágó tartozékok, kiegészítők
A
75 év távlatában
KIEMELT AJÁNLATUNK
VIRAGO® termékcsalád (pdf)
TEENDŐK A KERTBEN
Teendők a kertben
A kerti zöldhulladék utóélete
MENÜ
Oleo-Mac '50y' kollekció
Nyitólapunk
Elérhetőségeink
HermesCsoport
Boltjaink elérhetősége
Szervizeink listája
YouTube csatornánk
Kiemelten ajánljuk!
Ajánlatunkat keresse
bolthálózatunkban és
viszonteladó partnereinknél!
Katalógusok
és árlisták (pdf)
Bertolini termékkatalógus
Carlton termékkatalógus
Felco termékkatalógus
Ferris termékkatalógus
Oleo-Mac termékkatalógus
Silky katalógus
Tájékoztatók
Termékeink
HERMES PARTNEREK
Szervizhálózat
Társadalmi felelősségvállalás
Miért bennünket válasszon?
Partnerség
Növényvédelem
Bérelhető helyiségek
Partnereinknek
 
   Történetünk...
  A kezdetektől napjainkig...


  A HERMES Áfész története immáron 75 évvel ezelőttre nyúlik vissza.
  1946. december 8-án, Harrach Lajos a Földmívelési Minisztérium küldötte, Kenéz József Budapest Földigénylő Bizottságának elnöke valamint 69 földhöz juttatott tag jelenlétében, egy ferencvárosi pincében, megalakult a Budapesti Földmíves Szövetkezet.

  Mint az alapító okiratból kiderül, a szövetkezet feladata, "az elkobzott birtokokhoz tartozó, kisajátított, de egyéni juttatás céljára fel nem használható felszerelést, gépeket, mezőgazdasági ipari üzemeket, gazdasági épületeket, ... amelyek a fennálló... földpolitikai szabályok értelmében szövetkezeti tulajdonba jutnak, átvegye, kezelje és tagjai számára hasznosítsa."
  Ez volt az úgy nevezett földalapi vagyon, amely ma már ismeretlen fogalom.

  A Budapesti Földigénylő Bizottság feladata volt a kisajátított és elkobzott földeket és a hozzá tartozó ingókat és ingatlant leltárba venni, s jelenteni az Országos Szövetkezeti Hitelintézetnek, amely a vagyont kezelte.
  Aki ebből kapott, évente fizetnie kellett, például, 1700 négyszögöl földért 841 kilogramm búzát, amelynek pénzben kifejezett értéke 530 forint és 30 fillér volt.

  A Budapesti Földmíves Szövetkezet úgy nevezett egyes típusú szövetkezet volt, azaz a tagok külön - külön termeltek, de közösen értékesítettek.
  Nem egyforma méretű földeket kaptak, a terület nagyságát a föld aranykorona-értéke szabta meg, a Budapesti Földmíves Szövetkezet tagjainak főként gyümölcsösök, szőlők és némi szántóföld jutott.
  A szövetkezet közös vagyonát az induláskor csupán egy faiskola, néhány eke, prés és egyéb mezőgazdasági szerszám képezte.

  Fő célkitűzésük a termelés megindítása, Budapest élelmezésének megszervezése volt, amit a 69 tag által megtermelt javak értékesítéséből fedeztek.
  A munka megtervezése és gyakorlati kivitelezése rendkívül nagy fegyelmet kívánt a tagok és vezetők részéről, hiszen azokban az időkben Budapest lakossága nem bővelkedett élelemben.

  A szövetkezet vagyona szépen gyarapodott és idővel elkezdték a kereskedést, többek között a Tolbuhin csarnokban és a Széna téri piacon létesítettek egy-egy árusító helyet, előbbi virágot, míg utóbbi zöldséget gyümölcsöt értékesített.

  Az 50-es évek politikája nem segítette elő a szövetkezet kereskedelmi tevékenységének kibontakozását, hiszen sokáig érvényben volt az elv, amely szerint a falvakban működjenek a földműves szövetkezetek, a városi lakosságot lássa el az állami kereskedelem.
  A kedvezőtlen környezeti tényezők ellenére a szövetkezet lassan de biztosan lépegetett előre.
  Míg az első öt esztendőben a mezőgazdasági termelés és felvásárlás volt a fő feladat, az ötvenes évek elején megindult a kereskedelem.
  A szövetkezet első vegyesboltja a XI. kerületi Bazsalikom utcában volt.

  Az ötvenes évek közepétől a földművesszövetkezeteknek egyre nagyobb teret engedtek, azaz nem korlátozták a működési területüket.
  A szövetkezet a Mackó Büfé megnyitásával megkezdte vendéglátó tevékenységét, majd sorra nyíltak a különböző üzemi büfék, iskolákban, gyárakban, művelődési házakban.
  A vendéglátó-ipari hálózat annyira felfejlődött, hogy a szövetkezet a Vásárhelyi Pál utcában cukrász- és hidegkonyhai termelőüzemet létesített.

  A szövetkezeten belül méhészeti szakcsoport is működött, hivatalosan 3000 taggal, akik közül 800-an folytattak valódban termelést.
  A szakcsoport működése olyannyira jelentős volt, hogy a szövetkezet 1955-ben méhészeti szakboltot nyitott a Ferenc körúton.
  A méhész szakcsoport végül 1957-ben vált ki a szövetkezetből és megalakította a Budapesti Méhész Szövetkezetet.

  1956 után új jelenség ütötte fel a fejét Magyarországon, egyre többen kezdtek érdeklődni a kertészet, kertészkedés iránt.
  Az időközben egyre gyarapodó Budapesti Földmíves Szövetkezet az 1. sz. Földművesszövetkezet néven folytatta tovább működését, immár kiterjedt üzlethálózattal és 160 taggal.
  Az első jelentősebb esemény, amely a nagyközönség számára bemutatta szövetkezetünk munkásságát, 1962-ben az első Budapesti Szövetkezeti Virágkiállítás volt, ahol arany, ezüst és bronz érmeket is elnyertek a szövetkezet szakcsoportjai.

  1960-70 között üzlethálózatunk jelentősen kibővült, a mezőgazdasági jellegű boltok mellett a vendéglátó-ipari üzletág is rohamosan fejlődött.
  A Mackó büfé, és számos üzemi, munkahelyi étkezde mellett megnyílt a Muskátli Csárda, a Spartacus étterem, az Alba Regia étterem valamint a leghíresebb egység a Halászbástya étterem, amely a helyi adottságok mellett attól volt különleges, hogy iparművész által tervezett bútorok, függönyök, népművészek keze munkáját dicsérő kiegészítők díszítették.
  A hatvanas évek végén újabb vendéglátó helyeket nyitott a szövetkezet, a Bajcsy Zsilinszky úti Mirelite Bisztrót, a Mini presszót és az Aranyhal kisvendéglőt a Kopaszi gátnál.

  1967-ben, egy SZÖVOSZ kongresszusi határozatnak megfelelően - "a földművesszövetkezet elnevezés helyett olyan nevet kell választani, amely kifejezi azt a tevékenységet, amit e cégek folytatnak, vagyis általános fogyasztási és értékesítő szövetkezet megnevezést használjanak" - , a szövetkezet HERMES Áfész néven folytatta tovább működését, s ez akkoriban megfelelt annak a szerteágazó tevékenységi körnek, amit folytatott, hiszen vegyesbolt, fatelep, ruházati bolt, virágbolt, vendéglátó üzlet és ipari üzem is az égisze alá tartozott.

  A szövetkezet vezetősége a 70-es évek elején tovább emelte üzleteinek számát, mind a vendéglátásban, mind az egyéb kiskereskedelmi üzletek vonatkozásában.
  Ugyanakkor a nagykereskedelmi tevékenység is dinamikusan fejlődött, évről évre növelve az árbevételt, ezért bővítették a vetőmagboltok és a nagykereskedelem kínálatát.

  A HERMES újkori történelmét a vetőmagboltok és a mezőgazdasági gép kis-és nagykereskedelem határozta meg, a szövetkezet egyre inkább bekapcsolódott a háztáji kisebb és a nagyobb gazdaságok ellátásába.

  Ekkoriban mutattuk be a nagyközönség számára a TERRA és az MF-70 univerzális kisgépcsaládot, amelyek sok mezőgazdasági művelet elvégzésére alkalmasak voltak, hiszen számtalan adaptert kapcsolhattak az alapgéphez.

  A HERMES közreműködésével kialakult egy nemzetközi kooperáció, hiszen ezek a gépek GUTBROD motorral készültek, míg az adaptereket a békéscsabai MEZŐGÉP Vállalat állította elő.
  Szintén a 70-es években került be a HERMES kínálatába egy japán háti motoros permetezőgép és a Gold Star kéziszerszámcsalád.

  A kerti kisgépek forgalmazása igen jól jövedelmező üzletnek bizonyult, hiszen az első év forgalmát sikerült ötszörösére növelni a következő évben, annak ellenére, hogy akkor már megjelentek az AGROKER és SZÖVÁRU vállalatok.

  Ekkoriban, a szövetkezet vezetői az import gépek sikereinek ellenére szorgalmazták a hazai gépgyártás megszervezését is.
  Korlátozták a behozatalt a benzinüzemű motorok megvásárlására és megállapodtak a Szegedi Vas- és Fémipari Szövetkezettel, akik az általuk tervezett rotációs kapába építették be azokat.

  Az első évben, 1977-ben még csak 118 darab RK-01 jelzésű kisgépet szállítottak, azonban ez a szám 1980-ra már elérte a 7824-et, majd az ezt követő években a 10 ezres darabszámig meg sem álltak.

  A szövetkezet vezetői pontosan tudták, hogy kizárólag erőteljes termelésszervezés révén láthatják el üzleteiket és kereskedelmi partnereiket kisgépekkel és egyéb eszközökkel.
  A szegedivel párhuzamosan sikerült további kooperációkat létrehozni, 1980-ra a termeltetés értéke meghaladta a 200 millió forintot.

  A szövetkezet életének egyik legjelentősebb beruházása a budakalászi nagykereskedelmi raktárak megépítése volt.
  1977. júniusában nagyszabású kiállítással egybekötött vásárt szerveztek a nagyközönség számára, amely rendkívül nagy sikert aratott a vásárlók körében.
  Két esztendővel később, 1979-ben ugyanitt a budakalászi telephelyen nyílt meg egy 1200 négyzetméteres Kertészeti Barkács Áruház, amely a mai napig meghatározó színfoltja a Dunakanyarnak.

  A 80-as évek végére a szövetkezet több ezer cikket forgalmazott, a kínálat kialakulását nagyban elősegítette a termeltetés mellett a külföldi partnerkapcsolatok folyamatos felkutatása, ápolása is.
  Az évek múlásával a kertészkedők, gazdálkodók igényei is egyre változtak, így ez a kutatómunka létszükségletté vált a szövetkezet életében.
  A termékkörök kibővülésével mindenki megtalálhatta az igényeinek és pénztárcájának megfelelő terméket, eszközt, gépet.

  A 90-es években számos tényező nehezítette a szövetkezet életét.
  A rendszerváltást követően kialakult piaci helyzet, a szövetkezeti törvények változása egy újfajta metódust követelt meg.
  A magánvállalkozások létrejöttével a szövetkezet sok tevékenységi körtől esett el.
  A korábban felfuttatott ágazatok alá tartozó egységek - főként a ruházati boltok és vendéglátó-ipari üzletek - üzemeltetése szinte teljes egészében magánkézbe került.
  Mégis elmondható, hogy a nehézségek ellenére a szövetkezet sikeresen működött, ebben az évtizedben tovább bővítette viszonteladói körét és közvetlen kapcsolatot alakított ki beszállító partnereivel, új márkákat, termékköröket vezetett be és az erősödő konkurencia ellenére megerősítette pozícióját a hazai piacon.

  Az ezredfordulón és az azt követő években újabb kihívásokkal kellett szembenéznie szövetkezetünknek.
  Az egyre nagyobb teret nyerő, a különböző távol keleti országokból érkező olcsó termékdömping, a multinacionális vállalatok megjelenése, az agresszív versenytársak, egy pénzügyi világválság és az ezt követő leredukálódó vásárlói kedv nyomott hagyott a szövetkezet eredményein.

  Az újabb nehézségek azonban nem tántorították el a szövetkezet vezetőségét attól, hogy tovább folytassa tevékenységét.
  Folyamatos, ámbár lassú építkezéssel új piacokat hódított meg, viszonteladó márkabolt hálózatokat hozott létre, kínálatát is megújítva növelte a nemzetközileg elismert márkatermékeinek körét.
  A vezetőség visszafogott, higgadt üzletpolitikájának köszönhetően a HERMES Áfész sikeresen átvészelte a válság miatt kialakult problémás, akadályokkal telített időszakot.

  Napjainkban a szövetkezet ismét régi fényében tündököl és büszkén viseli a "nyugdíjas kort".
  Kiváló cégek illetve márkatermék kizárólagos magyarországi képviselői vagy legnagyobb hazai forgalmazói vagyunk, amelyek a teljesség igénye nélkül:
  Adler, AgroCS, Bertolini, Cadoppi, Canaswiss Kft, Colortap, EMAK, Eno Italia Group, FELCO, FERRIS, Ferrari Group, Fiskars, FITT, Florasca, Ipierre, Gardena, J.A.D., Kunde, Lancman, Manetech, Marci kapálógépek, MTD Hungária Kft, OLEO-MAC, Rover Pompe, SILKY, SNAPPER, Substral.

  Szövetkezetünk kertészeti szaküzletei Budapesten 5 helyen illetve a Dunakanyarban, Budakalászon várják a kert szerető, kertészkedni vágyó vásárlókat.
  Boltjainkban a vetőmagtól a fűnyíró traktorig, a műtrágyától az ágvágókig mindent megtalál; több tízezer termékkel és ingyenes növényvédelmi szaktanácsadással állunk rendelkezésére.

  Ezen kívül, országszerte várják Önöket viszonteladó partnereink, akik kínálatunk széles vertikumát felvonultatják.
  Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy számos kereskedő partnerünkkel már több évtizedes kapcsolatban állunk; ezúton is szeretnénk megköszönni nekik hűségüket és azt, hogy a legnehezebb időkben is kitartottak szövetkezetünk mellett!


  HERMES Áfész - Minden, ami kert, immáron több, mint 75 éve!HERMES ÁFÉSZ - HERMES ÁLTALÁNOS FOGYASZTÁSI ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI SZÖVETKEZET
Minden jog fenntartva | © 2006 - 2023. | Központi E-Mail: Titkárság (titkarsag . kukac . hermesafesz.hu)
Bertolini, Efco, Felco, Ferris, Oleo-Mac, Silky és Snapper key account manager:
Proksz Tamás (prokszt . kukac . hermesafesz.hu)
Weboldal karbantartás, aktualizálás: P@uliny G@bor | Az oldal 1280*1024, vagy nagyobb felbontásra optimalizálva
A HERMES ÁFÉSZ oldalai és aloldalai a különböző web-keresőkben (pl. GOOGLE, BING) tárolt változataiért, esetleg téves vagy megváltozott információiért felelősséget nem vállal; megértésüket és szíves elnézésüket kéri!
Letölthető katalógusaink és tájékoztatóink megtekintéséhez az Acrobat Reader programot ajánljuk!